Site haritası: https:// whatingilizce.blogspot.com /sitemap_index.xml

Friday, May 2, 2014

Mehmet Akif Ersoy Hayatı İngilizce Türkçe





İngilizcesi
He was born in Istanbul, Ottoman Empire in 1873. He is noted for writing the lyrics of Turkish National Anthem, İstiklâl Marşı (The March of Independence in English) – which was adopted in 1921, and is accepted by many Turks as their “National Poet”. One of his most famous works, a book called Safahat, was not widely read or published until recently. He studied veterinary science at the university.
He is also said to have written a commentary upon the Qur’an.
Although semi-Albanian by birth and deeply religious, he is held as a nationalist figure in Turkey. In fact, his real allegiance was somewhere in between Turkish and Islamic identities, and he was something of the Namık Kemal of his time. Deeply upset by the strongly secular nature the republic took soon after the sultanate was abolished in 1923, he left Turkey for Cairo to teach Turkish language, and returned only shortly before his death in 1936.

He was interred in the Edirnekapı Cemetery in Istanbul.
Türkçesi
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1873 yılında istanbulda doğdu. Türk Ulusal Marşı olan”İstiklal Marşını” yazdı.Bu yüzden birçok Türk trafaından “Ulusal Şair” olarak kabul edilir.Onun en önemli eserlerinden birisi Safahat adlı kitabıdır. Safahat son zamanlara kadar ne tamemn okunmuş nede tamamen yayınlanmıştır. O üniversitede veterinerlik okudu. O’nun aynı zamanda Kuran-ı Kerim tefsiri yazmış olduğuda söylenir. Arnavutluk doğumlu ve koyu dindar olmasına rağmen, Türkiyede milliyetçi olarak bilinir. Gerçekte onun yeri, Türk ve İslami kimliğin ortasında bir yerderdir. Zamanının Namık Kemalidir. 1923 yılında,Saltanattan sonra laikliğin kabul edilmesine çok üzüldüğü için Türkçe öğretmek için Türkiyeden ayırılıp Kahire’ye gitti. 1936 yılında ölümünden kısa bir süre önce geri döndü. İstanbulda,Edirnekapı Mezarlığına gömüldü..

No comments:

Post a Comment

KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ MASALI İNGİLİZCE ÖZETİ

  IRMIZI BAŞLIKLI KIZ MASALI İNGİLİZCE ÖZETİ Kırmızı Başlıklı Kızın İngilizce Özeti The story is about a lovely sweet girl who is loved by o...