Türk Baklavası Yapılışı İngilizce Türkçe
.jpg)
Directions
- Preheat oven to 350 degrees F(175 degrees C). Butter the bottoms and sides of a 9×13 inch pan.
- Chop nuts and toss with cinnamon. Set aside. Unroll phyllo dough. Cut whole stack in half to fit pan. Cover phyllo with a dampened cloth to keep from drying out as you work. Place two sheets of dough in pan, butter thoroughly. Repeat until you have 8 sheets layered. Sprinkle 2 – 3 tablespoons of nut mixture on top. Top with two sheets of dough, butter, nuts, layering as you go. The top layer should be about 6 – 8 sheets deep.
- Using a sharp knife cut into diamond or square shapes all the way to the bottom of the pan. You may cut into 4 long rows the make diagonal cuts. Bake for about 50 minutes until baklava is golden and crisp.
- Make sauce while baklava is baking. Boil sugar and water until sugar is melted. Add vanilla and honey. Simmer for about 20 minutes.
- Remove baklava from oven and immediately spoon sauce over it. Let cool. Serve in cupcake papers. This freezes well. Leave it uncovered as it gets soggy if it is wrapped up.
- TÜRKÇE:
Fırını 350 dereceye (175 derece C) kadar önceden ısıtın. 9 × 13 inç tepsinin dip ve kenarlarını tereyağlayın.
Fıstığı kesin ve tarçın ile atın. Bir kenara koyun. Palyaço hamurunu açın. Tepsiyi sığdırmak için bütün yığının yarısı kadar kesin. Çalışırken kurumasını önlemek için phyllo'yu nemli bir bezle örtün. Tencereye iki parça hamur koyun, tereyağını iyice yerleştirin. Katmanlı 8 sayfa bulunana kadar tekrarlayın. 2-3 çorba kaşığı somun karışımını üzerine serpiştirin. İki tabakalık hamur, tereyağı, fındık ve tabaka katmanın üst kısmı. Üst katmanın derinliği yaklaşık 6 - 8 olmalıdır.
Keskin bir bıçak kullanılarak elmas veya kare şeklinde kesilmiş tavanın alt kısmına kadar. Diyagonal kesikler yapmak için 4 uzun sıraya kesebilirsiniz. Baklava altın sarısı ve berrak olana kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.
Baklava pişirirken sos yapın. Şeker eriyinceye kadar şekeri ve su kaynatın. Vanilya ve bal ekle. Yaklaşık 20 dakika kaynatın.
Fırından baklavayı çıkarın ve üstüne hemen sosu koyun. Serin ol. Cupcake kâğıtlarında servis yapın. Bu donuyor. Sarıldığı zaman hantallaştıkça açıkta bırakın.
No comments:
Post a Comment